18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinliği

18.03.2024

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinliği

Üniversitemizde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinliği düzenlendi.

Üniversitemiz Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Mütevelli Heyet Başkanımız Özgür Gözükara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Enver Duran, Prof. Dr. Hüseyin Gün, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Göse, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Harun Demirkaya, Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Avcı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cem Uzal, Genel Sekreterimiz Mustafa Kılıçaslan, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Çanakkale Savaşları’nın ülkemiz için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ercan Gegez; “Bugün, ulusal tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünü gururla kutluyor, vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin, büyük bir azim ve kararlılıkla verdiği mücadelenin sembolüdür ve milletimizin bağımsızlık aşkının çelikleşmiş ifadesidir.  18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’nda ve sonrasında Gelibolu Yarımadasında yaşanan destansı mücadele, tarihin akışını değiştirmiş ve dünya tarihinde unutulmaz bir iz bırakmıştır. İşgalci güçlere karşı, milletimizin her ferdinin omuz omuza verdiği bu mücadele, bağımsızlık ve vatan sevgisinin en güçlü örneklerinden biri olmuştur. Çanakkale Savaşları aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasının, liderliğinin ve cesaretinin bilinmesini sağlamıştır. Birinci Dünya Savaşı başladığında Bulgaristan Sofya’da ‘ateşemiliter’ olan Mustafa Kemal, gönüllü olarak ve ısrarlı talepleri sonucunda Çanakkale cephesine katılmıştır 20 Ocak 1915’te, Tekirdağ’da kurulacak 19. Tümen Komutanlığı’na atanmış ve stratejik zekâsı ile tarihi farklı yazmaya ve Milletin kaderini belirlemeye başlamıştır. Mustafa Kemal’in kaleme aldığı “Anafartalar Muharebelerine Ait Tarihçe” ve “Arıburnu Muharebeleri Raporu” adlı anılarında bütün ayrıntılarıyla anlatılan Çanakkale Zaferi, sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda milli bir uyanışın ve ulusal haykırışın da simgesidir. O gün, atalarımızın gösterdiği vatanseverlik, fedakârlık ve cesaret, bugün bizlere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Bugün, Çanakkale ruhunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra panel oturumuna geçilen etkinlikte Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Durgun Çanakkale Savaşları’nın tarihi süreci ve siyasi sonuçları ilgili bilgiler verdi. Fen – Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Merve Köse ise panelde, Çanakkale Savaşları’nın Türk Edebiyatı’na Yansımaları ile ilgili bilgiler verdi. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Samet Asan ise Çanakkale Savaşları’nda lise öğrencilerinin yapmış olduğu fedakarlıkları anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Çanakkale Savaşları’na dair önemli bilgilerin yer aldığı anma günü etkinliği Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez’in panelistlere teşekkür belgelerinin takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.