2.Uluslararası Etik Araştırmaları Kongresi Üniversitemizde Başladı.

26.01.2023

Üniversitemiz ev sahipliğinde Akademik Etik Derneği  (AKETDER) tarafından düzenlenen 2.Uluslararası Etik Araştırmaları Kongresi, Aziz Sancar Amfisinde yapılan açılış toplantısı ile başladı.

İki gün sürecek olan kongrenin açılış toplantısına İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Akademide Etik Derneği Başkanı Fahri Apaydın, çok sayıda akademisyen, doktora ve yüksek lisans öğrencisi ile üniversitemizin idari personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

Programda konuşan AKETDER Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın akademik etik konusunda dernek olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek derneğin hedeflerine ulaşması için akademisyenlerden destek beklediklerini açıkladı.

Prof. Dr. Fahri Apaydın; “Derneğimizi biz 2019 yılında kurduk. Derneği kurmamızdaki amacımız akademik etik konusuna sahip çıkacak otorite bir kurum oluşturmaktı. Açıklamaları ile gündem oluşturabilen çok kilit konularda görüş beyan eden ve bu görüşe de itibar edilen bir dernek haline gelmek istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek içinde daha fazla sayıda akademisyenin desteğine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

“Akademisyenlerin Sorumlulukları Düşündüklerinden Çok Daha Fazla”

Açılış toplantısında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez akademik etik konusunun çok geniş bir kavram olduğunu ve akademik etik kavramının güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyeceğini vurguladı.

Prof. Dr. Ercan Gegez konuşmasının devamında; “Kendimi hep bilgisiz hissettim etik kongrelerinde. Çünkü çok multi disipliner bir alan bildiğiniz gibi. Ama kader bu ki en çok atıf aldığım çalışmalar hep etikten çıktı. Ağırlıklı olarak kader beni etiğe bağladı. Herkesi bağlasın kader etiğe. Etik önemli. Bana sorarsanız hangi disiplinde olursanız olun ne alanda olursanız olun her şeyin başı akademik etikle geliyor. Akademisyenlerin sorumlulukları düşündüklerinden çok daha fazla. Sadece kendilerine karşı sorumlulukları yok. Açık ve net söylemek gerekirse akademik etik hiçbir zaman güncelliğini kaybetmeyecek. Hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek ana konulardan bir tanesi. Türkiye’de bu konudaki kurumsal anlamdaki boşluğu da Akademik Etik Derneği çok güzel bir şekilde doldurmuş durumda. Hakikaten öyle meselelerle karşılaşıyorsunuz ki; alan derya gibi. Cevaplanması gereken o kadar çok soru var ki… Sadece şunu da belirtmekten kaçınmayacağım; o kadar zor bir konu ki bazen iki farklı kararınızın da etik anlamda açıklamaları olabiliyor. Ben dernek başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz bu kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Başarılı bir kongre diliyorum. “ifadelerini kullandı.

Etik Farkındalığı Katkı Ödülü Prof. Dr. Hasan Seçen’e Verildi

AKETDER tarafından her sene verilen Etik Farkındalığı Katkı Ödülü’ne 2022 yılı için Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Seçen layık görüldü. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez konuşmasının ardından Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Seçen’e ödülünü takdim etti.

Burada bir konuşma yapan Prof. Dr. Hasan Seçen akademik hayatın içinde etiğin her zaman var olduğunu vurgulayarak; “Rektörümüz çok güzel bir söz söyledi. Kader beni etiğe bağladı diye. Esasında akademik hayatın içinde olduğumuzda etiğe bir şekilde kader bizi bağlıyor. Bende etiğin usanmaz bir öğrencisi olarak öğrenmeye devam ediyorum. Şuanda gerek bireysel olarak gerek akademide etik derneği üzerinden bu bilgi ve paylaşımlarımı sürdürüyorum.” dedi.

Açılış konuşmaları ve ödül törenin ile başlayan program 27 Ocak Cuma güne kadar çeşitli oturum ve bildiri sunumları ile devam edecek.

Uluslararası Etik Araştırmaları Kongresi Program Akışı Şu Şekilde;