26.05.2022

Arel USAM ve Başkent SAM arasında yürütülen akademik iş birliği kapsamda başlatılan ve editörlüğünü Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay BİNGÖL ile Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda ONGUN’un yaptığı Afganistan’da Taliban Dönemi: Bölgesel-Küresel Bakış ve Türkiye Açısından İnceleme isimli kitap, Nobel Yayınlarından çıkmıştır.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve güvenlik konusunda çalışmaları bulunan emekli askerlerin ve bürokratların katkı sağladığı kitaptaÜniversitemiz Öğretim ÜyeleriProf. Dr. Cüneyt AKALIN ve Doç. Dr. Ali Bilgin VARLIK makaleleri ile yer aldı.

Kitapta öncelikle, fiziki ve beşerî özellikleri, siyasi ve jeopolitik mülahazaları ile Afganistan coğrafyası, Büyük Oyun-Sovyet İşgali ve İç Savaş’a odaklanarak Afganistan’ın 19 ve 20. yüzyıl tarihi, Afganistan’da 2001-2021 dönemindeki uluslararası müdahale ve sonuçsuz kalan devlet inşası süreci ve 2011’den günümüze Taliban ile müzakere süreci ele alınmaktadır. Müteakiben “Eski” ve “Yeni” Taliban (Taliban 2.0) tartışmaları, Taliban iktidarında Afganistan’ın geleceğinin dinamikleri ve senaryolar, Taliban yönetiminde Afganistan’ın bölgesel etkileri, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin analizi, Türkiye-Afganistan ilişkilerinin tarihi ve Türkiye’nin Taliban iktidarında Afganistan ile ilişkilerinde beklentiler, olasılıklar, riskler ve fırsatlar incelenmektedir.