fbpx

Arel Üniversitesi’nde Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması

Arel Üniversitesi’nde Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması

04.05.2023

Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması İstanbul Arel Üniversitesi’nde başladı.

İstanbul Arel Üniversitesi ulusal ve uluslararası alanda akademik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Günümüzün en önemli konu başlıklarından birisi olan adalet kavramı İstanbul Arel Üniversitesi ev sahipliğinde uluslararası akademik camiada masaya yatırılıyor. Hukuk ve Adalet uygulamaları ile ilgili çeşitli bildirilerin yer aldığı Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması açılış oturumu ile başladı.

İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi Konferans Salonu’nda başlayan açılış oturumuna Avrupa Liderlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İur. Mehmet Köksal,  İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Ercan Gegez, İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ergül Berber, İstanbul Arel Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Bahtışen Kavak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Gedikli, İstanbul Arel Üniversitesi Adalet Bölümü Başkanı Gözde Zeytin Çağrı, İstanbul Arel Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Kılıçaslan, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Uluslararası katılımcılarında yer aldığı kongrede Negeri Jagarta Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Dedi Purwana E.S. M.Bus, Borsa Hersek’te bulunan Tuzla Üniversitesi Öğretim Üyesi Jasmina Alihodzic ise çevrimiçi bağlanarak kongre ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşma yapan İstanbul Arel Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Bahtışen Kavak adaletin günlük yaşamımızın önemli bir parçası olduğunu ifade ederek kongre de emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Adaletin Özü Daima Değişmekte Daima Olgunlaşmaktadır”

Açılış oturumunda konuşan Avrupa Liderlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İur. Mehmet Köksal adalet kavramı hakkında bilgiler vererek demokrasinin öneminden bahsetti.

Prof. Dr. İur. Mehmet Köksal “Ben sizlere adalet kavramından bahsetmek istiyorum. Topluma düzen veren hukuktur. Adalet de hukukun iki önemli esaslarından biridir. Hukukun diğer amacı güvenliktir. Demek ki toplumda adalet ve güvenlik sorunu olmasaydı hukukta olmayacaktı. Adalet herkese kendine düşen payı vermektir. Adaletin özü sadece zamanla değil mekânla da değişmektedir. Bir toplumdaki adalet fikri diğer bir toplumda değişik bir durumda hatta zıt bir durumda kendini gösterebilmektedir. Öyleyse diyebiliriz ki adalet kavramı sadece bir kalıptan ibarettir. Adaletin özü ise daima değişmekte, daima olgunlaşmaktadır. Adaletteki değişim öncelikle duygusaldır. Bu duygu bir yandan payına alamayan acıma şeklinde olurken diğer yandan herkesin payını vermek istemeyen otoriteye karşı kırgınlık, küskünlük hatta kin ve nefret şeklinde olur. Bu duygusallık giderek kafalarda fikir halini alır. Bu fikirler tutucu hukuk düzeneği ile çatışma haline girerler. Eğer bir toplumda mevcut hukuk düzeni bu fikirlere baskı yapıyorsa o toplum bir patlamaya devrime gebedir. Yok eğer herkesin fikirlerini rahatça söyleme ve yayma olanağı varsa yani demokratik bir hukuk düzeni hüküm sürüyorsa o toplum hukukunu evrim yoluyla yeni fikirlere uydurabilir demektir. Adalet o halde hukukun yapı modelidir. Bu devrim ve evrim durumu da gösteriyor ki en önde giden adalet fikri hukuk düzenini bir lokomotif gibi tutucu güçlere karşı çeker götürür. Adalet canlı hukuk ise ona uyabildiği kadar canlıdır. Adalet hukukun özü değil amacıdır. Bu amaç sürekli yürüyen bir hedeftir. Bir hukuk düzeni bu amacın ne kadar gerisinde kalırsa o kadar haksız, o kadar korkmuş ve o kadarda zalimdir. Yıkılmaya da o kadar yakındır. Şimdi hep birlikte tekrar edelim; Yaşasın Adalet!” şeklinde konuştu.

“Üniversitelerarası Klavye Yarışması Düzenleyen İlk Vakıf Üniversitesiyiz”

İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez ise konuşmasında Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması sürecinden bahsederek böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti.

Prof. Dr. Ercan Gegez konuşmasında; “Bugün Üniversitemizde gerçekleştirilen çok önemli bir etkinlik için bir aradayız. Daha önce 11 defa ulusal seviyede düzenlenen Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması 2019 yılında uluslararası nitelik kazanarak 1.Uluslararası Adalet Kongresi ve Klavye Yarışması adıyla düzenlenmişti. Aradan geçen dört yılda ne yazık ki pandemi deprem gibi afetler sebebi ile organizasyon sürekli olarak ertelendi. Bugün adalet camiasının akademisyenlerin, klavye yarışmacılarının dört yıllık özlemlerini gidermekten mutluyuz. Klavye Yarışmasını düzenleyen İlk Vakıf Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuz İkinci Uluslararası Adalet Kongresi ile 13. Klavye Yarışmasını birlikte idrak ediyoruz. İki gün süreyle dünyanın çeşitli ülkelerinden katılıp bildirilerini sunacak akademisyenlere ülkemizin her bölgesinden güzide üniversitemizi temsilen yarışmak için gelen klavye yarışmacı gençlerimize başarılar diliyorum. Adalet her şeyin temeli. Adalet ayakta durdukça her şey ayakta duruyor. O yüzden Meslek Yüksek Okulumuzun Adalet Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerimizin yüklendiği sorumluluklar bir milleti bir devleti ayakta tutan temel sorumluluklar. O yüzden adalet temasının hakikaten çok önemli bir tema olduğunu ve gerçekten böyle bir kongrenin düzenlenmesinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben tüm yarışmacılara, tüm kazananlara tüm katılımcılara, yurt dışından gelen tüm yabancı konuklara çok teşekkür ediyorum. “ dedi.

İki gün boyunca devam edecek olan Adalet Kongresi açılış oturumunun ardından ulusal ve uluslararası katılımcıların çeşitli bildiri ve oturumları ile devam ediyor.