Arel’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinliği

14.07.2023

Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeni ile anma töreni düzenlendi.

Aziz Sancar Amfisinde gerçekleşen etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber, Prof. Dr. Hüseyin Gün, fakülte dekanlarımız, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber demokrasinin öneminden bahsederek ülkemizin laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak Atatürk’ün işaret ettiği yolda ilelebet yaşayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Ergül Berber; “Uğruna büyük bedeller ödenen yurdumuza ve bağımsızlığımıza her koşulda sahip çıkmak, laik ve demokratik cumhuriyetimizi yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük eserim dediği demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti onun işaret ettiği yolda ilelebet yaşayacaktır. Ülke olarak birlik ve beraberliğimizin daim olmasının ve yüce Yaradan’dan bir daha böyle bir olayı vatanımıza yaşatmamasını diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman şehitlerimize ve gazilerimizi ekseriyetle anıyor ve şükranlarımı sunuyorum. “ ifadelerini kullandı.

Daha sonra 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü ile ilgilinin video gösteriminin ardından İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Yönetimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sibel Çalışkan 15 Temmuz ve Yerel Yönetimler konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Demokrasilerde yerel yönetimlerin önemli olduğu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Çalışkan demokrasinin sağlıklı bir biçimde işleyebilmesi için yerel yönetimlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Sibel Çalışkan; “Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve etkin bir şekilde çalışması, demokrasinin sağlıklı bir biçimde işlemesi için büyük önem taşır. Yerel yönetimler, halkın ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlayarak yerel hizmetler sunar, kentlerimizi planlar ve yönetir. Demokrasi ve yerel yönetimler arasındaki ilişki karşılıklıdır. Demokrasi yerel yönetimleri güçlendirerek vatandaşların karar alma süreçlerine katılımını sağlar. Yerel yönetimler ise demokrasiyi yerel düzeyde yaşatan ve güçlendiren yapılar olarak önemli rol üstlenir. Bu nedenle yerel yönetimlerin demokratik işleyişi demokrasimizin temel direklerinden biridir.

Bugün 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutlarken, demokrasiye olan inancımızı pekiştirelim, milli birlik ruhumuzu canlı tutalım ve yerel yönetimlerin demokratik işleyişini güçlendirmek için çaba sarf edelim. Birlikte daha demokratik daha güçlü ve daha refah bir Türkiye için el ele verelim.

Bu anlamlı günde yerel yönetimlerin demokrasiye ve halkın yaşam kalitesine olan katkılarını hatırlayarak yolumuza devam etmeliyiz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin hatırasını yaşatmak için daha da büyük bir özveriyle çalışmalı, onların ideallerine uygun hareket etmeliyiz. Gelecek nesillere, demokrasi ve milli birlik ruhunu aktarmak için çaba sarf etmeliyiz.” şeklinde konuştu.