Cumhuriyetimizin 100. Yılında Hemşirelik Mesleği Konuşuldu

01.11.2023

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Hemşirelik Mesleği Konuşuldu

Üniversitemizde “Cumhuriyetin 100. Yılında Hemşireliğin Konumu” konulu etkinlik düzenlendi.

Üniversitemiz Cevizlibağ Sağlık Yerleşkesinde gerçekleşen etkinliğe Üniversitemiz Onursal Başkanı Kemal Gözükara, Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Enver Duran, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldız İyidoğan, Üniversitemiz Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal, Marmara Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasibe Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Uzman Hemşire Beyhan Budak Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal hemşirelik bölümünün eğitim programını geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Yıldız İyidoğan; “Türk Kadınları İçin Cumhuriyetin Ayrı Bir Önemi Var”

Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yıldız İyidoğan cumhuriyetin ülkemiz için önemli bir kazanım olduğunu ifade ederek cumhuriyete ve onun kattığı değerlere sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı. Porf. Dr. Yıldız İyidoğan; “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; “Cumhuriyet fazilettir ve Türk Milletine layıktır.” sözü ile cumhuriyeti tanımlamış ve Türk Milleti için en uygun yönetim şekli olduğunu vurgulamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde doğmuş bir Türk Kadını olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak etmekten büyük bir onur duyuyorum. Gerçekten Cumhuriyet adil, demokratik ve çağdaş bir yönetim şekli. Özellikle belirtmek isterim ki içinde bulunduğumuz coğrafyada ve İslam Ülkeleri içinde de Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir yönetim şekli olmasının ayrı bir önemi var. Özellikle Türk Kadınları için. Ben laik Türkiye Cumhuriyeti okullarında yetişmiş ve cumhuriyet kazanımlarıyla birey olma hakkı kazanmış bir kadın olarak şuanda bu kürsüden sizlere hitap edebiliyorum. Bunu sadece cumhuriyete değil cumhuriyetin kurucusu olan ve bir ulusu yoktan var eden Mustafa Kemal Atatürk’e ve tüm silah arkadaşlarına borçlu olduğumu düşünüyorum. Eminim her Türk Genci de gerek eğitim hayatında gerekse özel hayatında bu yolda ilerliyor. “ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ercan Gegez “Atatürk İlkelerine Bağlı Bir Üniversiteyiz”

Programda konuşan Prof. Ercan Gegez Cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine bağlı olan bir üniversite olduğumuzu vurgulayarak etkinlikle emeği geçen herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Ercan Gegez; “Öğretim üyeleri kendi alanlarında çok yetkin olabilirler. Bunun ötesinde iyi bir ders anlatmakta ilave bir değer katar. Bunun ötesinde Atatürk’e ve Cumhuriyete bağlılıkta çok önemli bir kalitedir. İstanbul Arel Üniversitesi olarak hem cumhuriyete hem Atatürk’e sevgimizi ortaya koyan, onun ilkeleri ile bilimin ışığında hareket eden bir üniversiteyiz. Türkiye Cumhuriyeti gibi bu üniversite de ilelebet payidar kalacaktır. “ dedi.

Cumhuriyet Döneminden Günümüze Hemşirelik Alanında Yapılan Çalışmalar Gündeme Alındı.

Programın devamında Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal “Sağlık Politikaları ve Mevzuatının Hemşireliğe Yansımaları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra kürsüye çıkan Marmara Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasibe Kadıoğlu Hemşirelik Araştırmalarında Gelişim konulu bir sunum gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Uzman Hemşire Beyhan Budak ise Hemşirelik Hizmet Sunumundaki Gelişim hakkında bilgiler verdi.

Hemşirelik mesleğinin geçmişi ve geleceğinin konuşulduğu program plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.