“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk: Çağa Damgasını Vuran Lider” Konulu Söyleşi

09.11.2023

Üniversitemizde Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk: Çağa Damgasını Vuran Lider” konulu söyleşi gerçekleşti.

Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Uluslararası İlişkiler Bölümü,  Siyaset Bilimi ve Diplomasi Kulübü ve Avrupa Birliği Kulübü koordinesinde düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk: Çağa Damgasını Vuran Lider” başlıklı söyleşi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğrencisi ve Siyaset Bilimi ve Diplomasi Kulübü Başkan Yardımcısı Ali Haydar Yağmur moderatörlüğünde 9 Kasım 2023 tarihinde, Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesinde gerçekleşti.

Üniversitemiz akademik personeli ile öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, moderatör olarak açılış konuşması yapan Ali Haydar Yağmur; “Ulu Önder Atatürk’ün milletiyle birlikte verdiği kurtuluş mücadelesinin öneminin” altını çizerek “bugünün koşullarında hepimizin birer Mustafa Kemal gibi davranmasının gerekli olduğunu” söyledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Arel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cüneyt Akalın, cenaze töreninden çekilmiş görüntüler ışığında milletin Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu sevgi ve saygıyı anlattı. Ardından; Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu toplumları ile Türkiye arasındaki yardımlaşma, Cumhuriyet Devrimi’nin ülkemiz için önemi, Cumhuriyetimizin başta Asya olmak üzere dünyanın geri kalanını etkilemesi ve dünyadaki diğer devrimci liderlerin Atatürk’e duymuş olduğu hayranlık ile ilgili çeşitli örnekler vererek konuşmasını tamamladı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan emekli büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu, Atatürk’ün en büyük eserinin cumhuriyet olduğunu söylemesinin tesadüf olmadığını belirterek, öncelikle Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşadığı bunalımları ve Kurtuluş Savaşı sırasındaki gelişmeleri anlattı. Ardından; Cumhuriyetimizin ilanına giden süreçte ve ilan edildikten sonraki 15 yılda Türkiye’nin uluslararası anlamda tanınırlık bağlamında katettiği yollardan bahsederek, günümüzde de Atatürk’ü anlamanın ve fikirlerini hayata geçirmenin en önemli önceliğimiz olduğunu söyledi.

Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından; Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Özgöker ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Volkan Tatar’ın katılımcılara teşekkürü ve sertifika takdiminden sonra sona erdi.