Dr. Şafak Başa; “Afet Boyutunda Kuraklık Yaşıyoruz”

07.12.2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa Üniversitemizde düzenlenen “İklim Değişikliği, Kuraklık ve İstanbul’da Su Yönetimi” konulu söyleşiye katılarak afet boyutunda bir kuraklık yaşadığımızı söyledi.

Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Siyaset Bilimi ve Diplomasi Kulübü ile Avrupa Birliği Kulübünün ortak katkılarıyla düzenlenen “İklim Değişikliği, Kuraklık ve İstanbul’da Su Yönetimi” başlıklı söyleşi, 7 Aralık 2023 Perşembe günü saat 14:00’de Kemal Gözükara Yerleşkesi’nde bulunan Aziz Sancar Amfi’sinde düzenlendi.

Siyaset Bilimi ve Diplomasi Kulübü Başkan Yardımcısı Meral Avcı’nın moderatörlüğünde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa konuşmacı olarak katıldığı söyleşide İstanbul’da su kullanımı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Volkan Tatar ‘iklim değişikliğinin içinde barındırdığı tehlikeler, küresel ısınmanın ulusal ve küresel boyutta tehditleri ve iklim değişikliklerinin İstanbul özelinde gözlemlenen sonuçları’ konularında açıklamalarda bulundu.

“İstanbul’da Yağmur Hasadına Geçmek Mecburiyetindeyiz”

İstanbul’da yapılan su ve kanalizasyon çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler veren İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa afet boyutunda bir kuraklık yaşadığımızı ifade etti.

Suyla ilgili yasanın çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başa, suyumuzu korumamız gerektiğinin altını çizdi. İSKİ olarak suyumuzu korumak için gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Başa, “Su Kayıp – Kaçakları Birimi” kurduklarını ifade ederek su kayıp – kaçak oranını büyük bir oranda düşürdüklerini belirtti. Bununla beraber ülkemizde hanelere dağıtılan şebeke sularının yüzde 40’nın ziyan olduğunu söyleyen İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa İstanbul’da bu oranı yüzde 15’e kadar düşürmeyi başardıklarını ifade etti. Aynı zamanda su hırsızlığı ile mücadele ettiklerini kaydeden Başa, İstanbul’da yağmur hasadına geçmek zorunda olduğumuzu sözlerine ekledi.

İstanbul’da su kapasitesinin artırılması çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Dr. Şafak Başa bu kapsamda atık su geri dönüşümü için önemli adımlar attıklarını sözlerine ekledi. İstanbul’da kişi başı su tüketiminin günlük 180 ile 200 litre arasında değiştiğini dikkat çeken Başa su tasarrufu konusunda bireylere de önemli görevler düştüğünü vurguladı.

“İSKİ, Atatürk’ün Millileştirdiği İlk Kurumlardan Biridir”

Söyleşide İSKİ’nin kurumsal yapısı hakkında da önemli bilgiler veren İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa Avrupa’nın en büyük ve en köklü kuruluşu olduklarını söyledi. İSKİ’nin Atatürk’ün ilk millileştirdiği kuruşlardan biri olduğunu söyleyen Başa bu yıl 90. Yıllarını kutladıklarını kaydetti.

12 bin 500 çalışanı ile 7 milyon aboneye 20 bin kilometre içme suyu hattı ile hizmet verdiklerini ifade eden Başa, İSKİ olarak 2023 – 2053 master planlarının hazır olduğunu ifade söyledi.

Yoğun ilgi ve katılımın olduğu İklim Değişikliği, Kuraklık ve İstanbul’da Su Yönetimi konulu söyleşi soru cevap kısmının ardından Üniversitemiz İİBF Dekanı Prof. Dr. Harun Demirkaya’nın teşekkür sertifikası takdimi ve fotoğraf çekimi sona erdi.