Fen-Edebiyat Fakültesi

Program Ölçütleri

Sosyoloji

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
  • Klasik ve çağdaş sosyoloji kuramlarını temel varsayımları, ilkeleri, sorunsalları, açıklama biçimleri, kavramları ve yöntemleriyle bilir.
  • Kurumları, pratikleri ve eylemleri tarihsel bağlamlarına ve dönüşümlerine göre tanımlar ve sınıflandırır.
  • Modernliğin, günümüz toplumlarını biçimlendiren belli başlı süreçlerini (kapitalistleşme, sanayileşme, kentleşme, farklılaşma/uzmanlaşma, uluslaşma, sekülerleşme, akılcılaşma, demokratikleşme) tanımlar.
  • Sivil toplum, siyaset, ekonomi ve kültür alanlarının temel olgularını, sorunlarını ve dönüşümlerini aralarındaki ilişkilerle birlikte kavrar.
  • Siyaset, ekonomi ve kültürün sınıf, ırk, etnisite ve cinsiyet gibi alanlarla kesişimselliklerini kavrar.
  • Kültür başlığı altında ele alınabilecek olgu ve yapıları (din, eğitim, iletişim, sanat, edebiyat ve gündelik pratikler) yerel, ulusal ve küresel düzeylerdeki oluşumları, işleyişleri, örgütlenmeleri, kurumlaşmaları ve krizleriyle tanır.
  • Sosyal bilimlerin temel epistemolojik paradigmalarını ve yöntemlerini kavrar.
  • Sosyoloji dışındaki sosyal ve beşeri bilimlerin temel ilkelerini kavrar ve sosyolojinin temel ilkeleriyle sentezler.
  • Türkiye’nin yapısallaşmış ve/veya güncel sosyal sorunlarını tarihsellikleri ve sivil toplum, ekonomi, siyaset, kültür ve ideoloji alanlarındaki nedensellikleriyle kavrar.
  • Bağlama özgü gerekli bilgiyi de sağlayacak bir araştırmayla, farklı tarihsel dönemlerden ve farklı sosyo-ekonomik düzeylerden toplumları genel dinamikleriyle/ özgül koşullarıyla anlayabilir.
  • Toplumsal kuram ve incelemelerin, yazarlarının tarihsel koşullarından ve özne konumlanmalarından kaynaklanan zayıf ve güçlü yanlarını anlar; farklı kuramlardan sentezledikleriyle eleştirel görü ve özdüşünüm yatkınlığı geliştirir.
  • Kurumlar, pratikler ve eylemler arasındaki karşılıklı/çok yönlü ilişkileri çözümleyebilir.
  • Sivil toplum, siyaset, ideoloji, ekonomi ve kültür alanlarını modernliğe hâkim olan süreçlerle ilişkileri bağlamında açıklayabilir.
  • Geç modern toplumların kriz ve çatışmalarını ırk, sınıf, cinsiyet gibi kesişimsel alanlar temelinde tartışarak açıklayabilir.
  • Din, eğitim, iletişim, sanat, edebiyat gibi kültürel pratik alanlarının her türlü olgusunu, bunların tarihsel ya da güncel örgütlenmelerine/kurumlaşmalarına göre değerlendirebilir.
  • Herhangi bir toplumsal olguyu ya da ilişkiyi sorunsallaştırarak nitel ya da nicel yöntemlerle, formel bir tasarım çerçevesinde araştırabilir.
  • Türkiye’nin sorunlarını tarihsel belirleyicilerini saptayarak tartışabilir ve araştırabilir.
  • Araştırmalarında interdisipliner kuram ve kavramlardan yararlanabilir.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetir.
  • Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
  • Kişisel, mesleki ve/veya çalışma alanı ile ilgili risk ve fırsatları değerlendirerek bilgi ve becerilerinin sosyal/kültürel/ekonomik katma değeri yüksek düşünceye/yaklaşıma/teknolojiye/ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır; bireysel veya ekip üyesi olarak girişimci yetkinlik geliştirir.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek öğrenme hedefleri doğrultusunda kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri planlar ve yönetir.
  • Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.

Bölüm Hakkında

Fakülte Duyuruları