Havacılık Sektörünün Kalbi Üniversitemizde Attı

14.11.2023

Üniversitemizde “Türkiye’de Teknolojinin İtici Gücü Olan Havacılığa Geçmişten Günümüze Bir Bakış” konulu panel düzenlendi.

İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesinde düzenlenen etkinliğe Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ergül Berber, Prof. Dr. Hüseyin Gün, Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Göse, Türk Hava Yolları Ar-Ge ve İnovasyon Başkanı Uğur Şahin, Roketsan Roketçilik Etkinlikleri ve Alan Koordinasyon Müdürü Emekli Albay Dr. Burhan Şahin, Araştırmacı Yazar Emekli Albay Dr. Emin Kurt, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Savunma Sanayi, Sivil Havacılık ve İstanbul Arel Üniversitesi İş Birliği ile düzenlenen etkinlikte Türk Havacılığının ve Türkiye’de sivil havacılık sektörünün geçmişten günümüze gelişmeleri ve geleceği konuşuldu.

Moderatörlüğünü Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sabahattin Kerem Aytulun’un yaptığı panelde Araştırmacı Yazar Emekli Albay Dr. Emin Kurt geçmişten günümüze Türk Havacılığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Sunumunda Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’nda hava kuvvetlerinin önemli rol oynadığına dikkat çeken Dr. Emin Kurt vatan savunmasında sadece toprakların değil aynı zamanda hava sahalarının da önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve ileri görüşlülüğü ile ilgili önemli örnekler veren Emekli Albay Emin Kurt sivil havacılığın gelişmesi için cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından önemli çalışmalara imza atıldığını ifade etti. Sivil havacılığın ülkemiz için öneminin büyük olduğunu vurgulayan Emin Kurt son nesil hava savunma uçaklarının ülkemizde üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Geçmişten günümüze ülkemizde yapılan sivil savunma yatırımları hakkında da bilgiler veren Kurt günümüzde bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

“Sivil Havacılıkta Dünya Genelin Önemli Bir Filoya Sahibiz”

Türk Hava Yolları’nın çalışmaları hakkında detaylı bilgiler veren THY Teknik Ar-Ge ve İnovasyon Başkanı Uğur Şahin lojistik alanında Türk Havayollarının önemli bir filosu olduğunu ifade etti. Son zamanlarda Türk Havayolları olarak üretim alanında kayda değer atılımlar yapıldığını ifade eden Uğur Şahin böylece üretim alanında yüksek oranda tasarruf edildiğini vurguladı. Türk Hava Yolları olarak uluslararası alanda birçok yetkinliğe sahip olduklarını vurgulayan Şahin bununla beraber yapay zekâ alanında da önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi. Sivil havacılık sektörünün geleceğini ön görerek yeni çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerine dikkat çeken Uğur Şahin yakın gelecekte bireysel hava araçlarının gündemde olduğunu ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. Üniversitemiz öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulunan Şahin THY’de kendilerini görmekten mutlu olacaklarını söyledi. Aynı zamanda üretim ve Ar-Ge çalışmaları yapılan alanlarla ilgili bilgiler veren Uğur Şahin THY olarak TEKNOFEST gibi organizasyonlarda önemli projelerle yer aldıklarını sözlerine ekledi.

Ürettiğimiz Roket Atarlar Guinness Rekorlar Kitabına Girdik

ROKETSAN ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan ROKETSAN Roketçilik Etkinlikleri ve Alan Koordinasyon Müdürü Emekli Albay Dr. Burhan Şahin ürettikleri roket fırlatma aracı ile Guinness Rekorlar kitabına girdiklerini açıkladı. Ülkemizde roket üretimi süreci ile ilgili birlikte açıklamalarda bulunarak savunma sanayide roket üretim sektörünün önemli bir payı olduğunu vurguladı. Hava, kara ve deniz kuvvetleri için roket ürettiklerini ifade eden Şahin aynı zamanda uzaya uydu fırlatmak içinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bununla beraber ulusal ve uluslararası alanda lise ve üniversite öğrencileri için roket yarışları düzenlediklerini ifade eden Burhan Şahin önümüzdeki süreçte Üniversitemiz öğrencilerini de bu alanda görmek istediklerini belirtti.

Önemli bilgilerin yer aldığı ve  öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program soru cevap kısmının ardından plaket takdimi ile sona erdi.