fbpx

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ’NDEN GÖNÜLLÜLERE PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ’NDEN GÖNÜLLÜLERE PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

31.03.2023

İstanbul Arel Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrenci ve mezunlarını deprem mağdurlarına psikolojik destek vermek için hazırlıyor. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi, CIIP Muzaffer Şahin’in koordinasyonunda Deprem, Afet ve Travma Eğitim Programı düzenlendi.

Üniversitemiz Psikoloji Bölümü öğrenci ve mezunlarından oluşan 75 gönüllü katılımcı ile gerçekleşen eğitimlerde katılımcılara depreme maruz kalan ve bölgede görev yapan vatandaşlara verilecek psikolojik destek sırasında uygulanacak yöntemlerle ile ilgili önemli bilgiler verildi. Çevrimiçi gerçekleşen eğitimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi CIIP Muzaffer Şahin sahaya gitmek isteyen gönüllü psikoloji öğrencilerine ve Klinik Psikologlara alanında uzman Akademisyenler tarafından eğitimler verildiğini söyledi.

Çevrimiçi olarak gerçekleşen eğitimlerde alanında uzman 9 akademisyen tarafından 11 oturumda gönüllülere; Kriz Durumları ile Baş etme Becerileri (Teorik ve Uygulama), Travmalarda Psikopatoloji ve Psikiyatrik Yaklaşım, Travmada Kayıp ve Yas/Çok Kültürlülük, Doğal Afetler sonrası Travmatik Stres Belirtileri ve Yas sürecinin değerlendirilmesi, Afet Bölgelerinde çalışanların ruh sağlığı, Travma mağdurlarıyla görüşme yapmanın zorlukları, Çocuk ve TravmaDoğal Afetler Travması ve EMDR, Afet Psikolojisi ve Psikolojik İlk Yardım, Doğal Afetler Travması ve EMDR, Travma ve Yas Sürecinde Davranış Terapisi Uygulamaları konularında eğitim verildi.

“Deprem Bölgesine Eğitilmeden Gitmek Stres Bozukluğuna Neden Olabilir”

Verilen eğitimle ilgili bilgiler veren İstanbul Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Anabilim Başkanı Dr. Öğretim Üyesi, CIIP Muzaffer Şahin depremin ardından psikolojik destek verecek kişilerin eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Açıklamalarında eğitimlerle ilgili detaylı bilgiler veren Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Öğrencilerimizin depremden sonra çok ciddi şekilde eğitilmesi, eğitimden sonra sahaya çıkmasının önemli olduğunu düşündük. Oraya eğitim almadan çıkarlarsa stres bozukluğu ya da ikincil travma görülebilir. Bunun için öncelikle öğrencilerimizi eğitmek istedik. Bu çalışmalara gönüllü olarak katılmak isteyen öğrencilerimize ulaştım. Toplamda 54 lisans öğrencisi. 21 Klinik Psikolog olmak üzere 75 kişi eğitim almak istedi. Motivasyonları oldukça yüksekti. Bende hemen onları sahaya hazırlamak için bu alanda uzman akademisyenlerle bağlantı kurdum.

“Öğrencilerimizi Sahaya Hazırlıyoruz”

Öğrencilerimizi sahaya hazırladık. Oraya gönüllü olarak gitmek isteyen öğrencilerimizi eğiterek göndermek istedik. Bu anlamda bizim yapacağımız şey öncelikle buydu. 11 oturumdan oluşan eğitimler tamamlandı. Bu eğitimlerden sonra Klinik Psikolog olan gönüllü mezun öğrencilerimiz gerek saha da, gerekse bölgelerine gelen depreme maruz kalan bireylere destek olmak için çalışmalara başlamıştır.”

Gönüllülere Verilen Eğitimle İlgili Detaylar ise Şu Şekilde