Kentsel Tarım Kongresi Sona Erdi

17.11.2023

“Yerel Yönetimler Gıda Güvencesi ve Kentsel Tarım: Küresel ve Ulusal Seçenekler” Kongresi kapanış oturumu ile sona erdi.

İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) koordinasyonu ile düzenlenen ulusal kongre son gününde birbirinden önemli oturumlarla devam etti.

Kongrenin ikinci günü anahtar konuşmacı Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın sunumu ile başladı. Sunumunda önemli bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Tayar erişilebilir ve güvenli gıdaya ulaşmak için hepimizin önemli sorumluluklarının olduğunu ifade etti. Herkesin evinde mutlaka tarımsal üretim faaliyetinde bulunması gerektiğini vurgulayan Tayar, su kullanımında da tasarruf etmemiz gerektiğini söyledi. Gereken önlemlerin alındığı takdirde gıda krizinin önüne geçilebileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar tarım faaliyetlerinin sadece kırsal alanlarda sıkışıp kalmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gıda güvencesi ve kentsel tarımın gündemde olduğu “Yerel Yönetimler, Gıda Güvencesi ve Kentsel Tarım: Küresel ve Ulusal Seçenekler” kongresi Gıda Güvencesi ve Kentsel Tarım: Saha Örnekleri Prof. Dr. Mustafa Tayar başkanlığında devam etti.

Kongre; Kent Planlaması ve Kentsel Tarım oturumu Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Çelik başkanlığında, Kentsel Tarım: Teori, Proje ve Modeller İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Levent Uzunçıbuk başkanlığında gerçekleşen oturumlarla devam etti.

Oturumlarda gıda güvencesinin sağlanması için tarım bölgelerinin korunması gerektiği ve kentsel tarım üretim süreçlerinin özellikle büyük şehirlerde de uygulanması gerektiği ifade edildi. Kentsel tarım örneklerinin anlatıldığı kongrede iklim değişikliği ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlardan dolayı gıda krizinin yaşandığı belirtilerek gıda güvencesi ve gıdaya erişimde kentsel tarımın rolü ve fonksiyonu tartışıldı.

Birbirinden önemli bilgilere yer verilen oturumların ardından Kongre, kapanış oturumunun ardından sona erdi.

Kongre Başkanları Dr. Öğr. Üyesi Selma Şekercioğlu, İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık ve Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Oktay Bingöl kapanış oturumunda, oturumlardan edindikleri bulgular hakkında bilgiler vererek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.