Kutuplarda Yaşayan Türklerle Bağımız Güçleniyor

21.09.2023

İstanbul Arel Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezi (ArelKUTUP) İnuit Konsey Başkanı Lisa Koperkalauq ile toplantı düzenledi.

Kanada ve Kuzey Kutbu bölgesinde yaşayan Inuit Türkleri ile kültürel sosyal ve bilimsel olarak bağımızın artması için kurulan ArelKUTUP Merkezi çalışmalarına devam ediyor. Özellikle bilimsel ve kültürel bağlarımızın artması ve toplumsal alana yayılması için araştırmalarına devam eden merkez İnüit Konsey Başkanı Lisa Koperkalauq çevrimiçi toplantı düzenledi.

2018 yılında Doç.Dr. Mehmet Taragay Ayçe tarafından başlatılan sosyal proje kapsamında düzenlenen toplantıya ArelKUTUP Merkezi’nde görev alan Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker, Doç. Dr. İnci Sökmen, Doç. Dr. Volkan Tatar ve Dr. Serda Güzel katıldı.

İnuklar’ın Sorunları Masaya Yatırıldı

Renkli diyalogların yaşandığı toplantıda İnüit Konsey Başkanı Lisa Koperkalauq İnuklar hakkında ArelKUTUP Merkezi’ne önemli bilgiler verdi.

Bölgeye yapılacak bir araştırma gezisinde yapılacaklar ve çıkabilecek sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Lisa Koperkalauq İnuit halkının yıllardır asimile edildiğini vurguladı. Özellikle uluslararası deniz ticareti konusunda Türkiye’nin vereceği desteğin önemli olduğuna değinen Lisa Koperkalauq bu kapsamda yapılacak olan çalışmaların önemli olduğunu vurguladı.

İnuit Halklarıyla Yapılabilecek Akademik Çalışmalar Masaya Yatırıldı

İnüit halkları ile ilgili 2024 yılında yapılabilecek çalışmalarında masaya yatırıldığı toplantıda iki toplumun yakınlaşması için karşılıklı akademisyen ve sanatçıların; bilimsel, toplumsal ve sanatsal çalışmalarının iki ülkeye taşınmasının yararlı olacağı konuşuldu. Bu kapsamda 2024 Akademik yılında bilimsel ve toplumsal çalışmalarda iş birliği yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

İş birliği çalışmalarının konuşulduğu toplantıda daha somut adımların atılması için İnuit Konsey Başkanı Lisa Koperkalauq Üniversitemize gelerek konferans vermesi ve ArelKUTUP Merkezi’nin ise bölgede çeşitli çalışmalar yapması kararlaştırıldı.