Meslek Yüksekokulu

MESLEK YÜKSEKOKULU

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı

Program Hakkında

Küresel ekonomide ve ülkemizde büyük bir ivme kazanarak en hızlı büyüyen dinamik sektörlerin başında sivil havacılık gelmektedir. Dünyada havayolları tarafından taşınan yıllık yolcu sayısının artmasıyla birlikte, çok sayıda havayolu şirketi sektöre katılmakta ya da var olan havayolları uçtuğu destinasyonların sayısını arttırmaktadır. Havayolu şirketlerinin bu denli hızlı büyümesi Kabin Memuru ihtiyacını da arttırmıştır. Havayollarının kabin ekibi eğitimlerindeki iş yükünü azaltmak amacıyla Kabin Hizmetleri Programı üniversitelerde yerini almıştır. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nın temel amacı, havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak artan kabin hizmetleri personeli talebini karşılamaya yönelik takım çalışmasına yatkın, müşteri ilişkileri kuvvetli, çözüm odaklı, etkin iletişim becerisine sahip, iyi İngilizce bilgisine sahip, dinamik ve operasyonel düzeydeki faaliyetlere hakim personel yetiştirmektir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programındaki Derslere Genel Bakış

Arel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nda havayolu şirketlerinin kabin memuru eğitimlerinde verilen alan derslerine paralel bir müfredat oluşturulmuştur. Bu sayede öğrenciler kabin memurluğu alanında yeterli bilgi ve donanıma sahip olarak mezun olmaktadırlar. Sektördeki gelişmelere uyumlu olan programımız, öğrencilere kabin hizmetleri alanının gerektirdiği mesleki konularda kapsamlı bir eğitim sağlamak amacıyla uygulamalı dersleri okulda oluşturulan uçak kabin mock-up’ında yapmaktadır.

Her meslek dersine, mutlaka sektörde çalışan uzmanlar davet edilmekte ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşmaktadırlar. Programın öğretim görevlileri akademik yetkinliklerinin yanında, sektörel tecrübeye sahip eğitmenlerden oluşmaktadır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Kazanımları

• Etkin İletişim Becerileri
  •  Uçaklar ve hava araçları hakkında temel bilgiler
  •  Havacılıkla ilgili genel bilgiler
  •  Yolcu ilişkileri konusunda bilgiler
  •  Ekip içerisinde görev ve sorumluluk alma
  •  İngilizceyi alanında etkin olarak kullanabilme
  •  Havacılık Yer Hizmetlerini yapabilmek ve yönetebilmek
  •  Uygulamalarda acil durum ve güvenlik prosedürlerine ilişkin uygulamaları yönetebilme

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Mezunlarının İstihdam Olanakları

Mezun olduktan sonra Kabin Memuru unvanını almaya aday olan öğrencilerimiz, kazandıkları yetiler doğrultusunda havacılık sektöründe ulusal ve uluslararası hizmet veren yerli işletmeler ve tarifesiz sefer düzenleyen havayolu işletmelerinin Genel Müdürlüklerinde, Sivil Havacılıkla ilgili her türlü firma ve şirketlerin yanı sıra yabancı havayolu işletmelerinde istihdam edilebileceklerdir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programını Tercih Edecek Öğrencilerin Sektörde Kabin Memuru Olarak Çalışabilmesi İçin Aranan Asgari Şartlar:

1. T.C. uyruklu olmak
  2. En az lise veya dengi okul mezunu olmak (Yurtdışında eğitim görmüş adaylar için denklik belgesi ibraz edilmesi zorunludur)
  3. İyi derecede İngilizce bilmek (ek dil tercih sebebidir)
  4. En az 18 yaşında olmak.
  5. Adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydı bulunmamak.
  6. Erkek adaylar için; askerlik hizmetini tamamlamış veya en az 2 yıl tecil ettirmiş olmak.
  7. Dış görünüşüne özen göstermek ve iyi derecede yüzebilme.

Sağlık ve Fiziki Koşullar

SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ (ön lisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

1) Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2) Bayanlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).

3) Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).

4) Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir.).

5) Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.

Dikey Geçiş Sınavı

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmesini sağlayan bir sınavdır. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı mezunları DGS ile farklı fakülteler altında yer alan birçok lisans programına geçiş yapma imkânına sahip olmaktadırlar. Böylece sahip oldukları ön lisans diplomasına ek olarak lisans diploması da edinebilmektedirler.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *

• Havacılık Yönetimi