Meslek Yüksekokulu

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı

MESLEK YÜKSEKOKULU

Hastalıkların doğru teşhis ve tedavisi sağlık bilimlerinin temel hedeflerindendir. Toplumun sağlıklı bireylerden oluşabilmesi için hastalıkların erken tanı ve tedavisi son derece önem taşır. Bu erken tanı ve tedavi sürecinde tıbbi laboratuvar yöntemleri hekimlere çok kıymetli veriler sunmaktadır. Tıbbi laboratuvar sonuçlarının verimli bir şekilde hedefine ulaşması, alanında iyi yetişmiş donanımlı tıbbi laboratuvar teknikerlerinin varlığı ile mümkündür.

Sağlık sektörünün önemli bir elemanı olan tıbbi laboratuvar teknikerinin görevleri arasında, laboratuvarda kullanılacak cihazların rutin kontrollerini yapmak, laboratuvar malzemelerinin bakımı ile temizliğini yapmak, tahliller için gerekli numuneleri ve bunların analizleri için gerekli olan kimyasal sıvı ve karışımları hazırlamak, analizleri gerçekleştirmek ve analiz sonuçlarını raporlamak yer almaktadır.

Çalışma Alanları

Tıbbi laboratuvar teknikerleri, tüm kamu ve özel hastanelerin laboratuvarlarında (Mikrobiyoloji Laboratuvarı,  Biyokimya Laboratuvarı, İmmünoloji Laboratuvarı, Hematoloji Laboratuvarı, Kan Bankası, Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Parazitoloji Laboratuvarı, Tıbbi Biyoloji Laboratuvarı, Adli Tıp, Genetik Laboratuvarı, Patoloji Laboratuvarı, Seroloji Laboratuvarı), genetik tanı merkezlerinde, sağlık ocaklarında, Kızılay kurumunda, özel tahlil laboratuvarlarında, sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, AR-GE hizmeti veren firmalarda,  ilaç firmalarına bağlı laboratuvarlarda, tıbbi laboratuvar malzemesi üreten ya da pazarlayan şirketlerde ve gıda sanayi tesislerinin laboratuvarlarında çalışabilirler. Ek olarak, tekstil ve kimya laboratuvarlarında ve yaşlı bakım evlerinde sağlık teknikeri olarak çalışabilmektedirler.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *

• Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Biyoloji
  • Biyomühendislik
  • Biyoteknoloji
  • Genetik ve Biyomühendislik
  • Hemşirelik
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Sağlık Yönetimi

* 2022 ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerdir.

Program Hakkında

Meslek Yüksekokulu Duyuruları