ONEL Gümrük Müşavirliği CEO’su Osman Karatay Arel Öğrencileri ile Buluştu

30.12.2022

Uluslararası Ticaret Odası ONEL Gümrük Müşavirliği CEO’su Osman Karatay, Uluslararası Ticaret ve Finansman (İng.) bölümümüzün ev sahipliğinde öğrencilerimizle buluştu.

İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman (İng.) Bölümü tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Ticarette Gümrük Müşavirliğinin Rolü” üzerine söyleşi etkinliği Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaya moderatörlüğünde gerçekleşti.

Etkinlikte, Onel Gümrük Müşavirliği CEO’su Osman Karatay gümrüklemenin küresel ticaret içerisindeki etkilerini yaşadıkları vakalar çerçevesinde anlattı. Karatay, gümrüklerdeki blockchain uygulamaları ve tek pencere sistemini anlatarak kâğıtsız ortamda dijital olarak nasıl çalıştıklarını, işlerin sürdürülebilir bir çevre için katkılarını belirtti. Türk gümrüklerinin çalışma sistemin ve altyapısının birçok dünya ülkesinden daha gelişmiş olduğunu, bu anlamda da dış ticaret yapan şirketlere zaman ve maliyet tasarrufu sağladığı anlatıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaya, küresel tedarik zinciri sürecinin en önemli parçası olan gümrüklemenin, dijitalleşme sürecindeki bürokratik engellerin zaman içerisinde büyük ölçüde kalktığını daha verimli ve daha hızlı bir gümrükleme sürecine nasıl geçildiğinden bahsetti. Öğrencilerden gelen gümrük müşaviri olmanın asgari şartları ve özel sektörün istemiş olduğu donanımların neler olduğu yönünden sorulara Osman Karatay, “Bir kariyer mesleği olarak gümrük müşaviri olmak uzun bir zaman alsa da yüksek donanıma sahip kişiler sektörde kolayca istihdam ediliyor ve bu konuda da büyük talep oluyor.” ifadelerini kullandı.