Plastik ve Tıbbi Atık Olan Kadın Pedine Çevreci ve Ekonomik Çözüm

14.08.2023

Tıbbı ve plastik atık olan kadın pedlerine İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim. Üyesi Ceren Türkcan  tarafından kalıcı çözüm geliştirildi. Aynı zamanda kadınlar için önemli oranda tasarruf sağlayacak olan Menstrual Kap (Adet Kabı), kadınların genital sağlığını korurken hem de çevreci bir çözüm sunuyor.

Kadınların regl döneminde kullandığı ped ve tamponlar ülkemizde tıbbi atık olarak değerlendirilmediği için evsel atıklarla birlikte çevreye bırakılıyor. Bununla beraber kadınlar tarafından her ay düzenli olarak tüketilmek durumunda kalınan pedler hem cebe hem de çevreye zarar veriyor. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için sıfır atık ve geri dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalara bir çözümde İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan, proje ortakları Ayçin Aydoğan ve Rabia Akkaya tarafından geldi.

İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan kadın girişimcilerle birlikte ilk ve yerli menstrual kap üretimini gerçekleştirdi. Geliştirilen ürünle ilgili açıklamalarda bulunan Türkcan menstrual kapla birlikte kadınların önemli derece de tasarruf sağlayacağını ve sıfır atık kapsamında çevre kirliliğinin büyük oranda önüne geçileceğini ifade etti.

“10 Yılda Yaklaşık 3 Bin 700 Ped Kullanımının Önüne Geçilecek”

Amaçlarının tamamen sürdürülebilir ürünler geliştirerek çevre kirliliğinin önüne geçmek olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan bu kapsamda menstrual kap üretimini gerçekleştirdiklerini ve böylece bir kadına ait 10 yılda yaklaşık 3 bin 700 ped kullanımını ortadan kaldırdıklarını vurguladı.

İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan;  “Bizim amacımız tamamen  sürdürülebilir ürünler geliştirmek. Bu kapsamda ilk ürünümüz menstrual kap oldu. Kadın girişimci olarak Türkiye’de ilk ve tek yerli menstrual kap üretimini biz yapıyoruz.  Plastik atığı oluşturmayan ürünler geliştirmeye çalışıyoruz.  Menstrual kap da baktığımızda zaten yaklaşık 3 bin 700 tane ped kullanımını ortadan kaldıracak bir ürün. Ondan bir tane alıyorsunuz ve on yıl boyunca kullanabiliyorsunuz.

Bakteriyel Üreme Riskinin Önüne Geçiyor

Geliştirilen ürünün kullanımı ile ilgili de bilgiler veren İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan menstrual kapla birlikte kadın hastalıklarının da büyük orandan önüne geçileceğini belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan; “Menstrual kabı  kadınlar ped ya da tampon yerine kullanıyorlar. Kadınlar ürünü vajina kanalına yerleştiriyorlar ürün içeride kendiliğinden açılıyor ve adet kanı dediğimiz kan menstrual kabın içine doluyor. 12 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor. Bu steril olarak kullanılan bir ürün. Kişiye özel bir ürün. Steril bir ürün kullandığınız için her hangi bir şekilde hava ile temas olmadığı için bakteriyel üreme gerçekleşme riski yok. Diğer kullanılan ürünlerde ped ve tampon ürünlerinde içeride kan biriktikçe emiyor ve materyallerde bakteriyel üremeler olabiliyor. Toksik şok dediğimiz riskler görülebiliyor. Menstrual kapta öyle bir şey söz konusu değil.  Ürünü 10 yıla kadar kullanabiliyorlar. Ama ped ve tampıon dediğimiz ürünler her ay yaklaşık birer paket olmak üzere neredeyse kullanılan ürünler ve ciddi bir plastik atık oluşturuyor. Bu arada atılan o ürünler tıbbi atık ve ona göre aslında bertaraf edilmesi gerekiyor. Ama menstrual kapta öyle bir durum söz konusu değil. Sıfır atıkla kullanılan bir ürün.  Menstrual kabı aldıklarında kişiler sterilizasyon kabı ile çıkıyor. Kişiler bunun içerisine koyarak bir miktarda su ekleyerek mikro dalga fırınında bunu sterilize edebiliyorlar. “ dedi.

Son olarak menstrual kabın bazı mağazalarda satışa sunulduğunu ifade eden İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan menstrual kabın aynı zamanda İstanbul Arel Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen hijyen solüsyonu sayesinde de dezenfekte edilebileceğini belirtti.