Prof. Dr. Özgöker “Karabağ’da Savaş Değil Anti-Terörist Harekât Düzenledi”

22.09.2023

İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker Azerbaycan’ın başlattığı harekât ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karabağ sorunu hakkında detaylı bilgiler veren Özgöker Ermenistan’ın uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini belirterek Karabağ’ın Türk toprağı olduğunun altını çizdi.

Ermenistan’ın sivil vatandaşları hedef almasının ardından 2020 yılında Karabağ’ı geri almak için düğmeye basan Azerbaycan 44 gün süren operasyonun ardından Karabağ’ı topraklarına katarak Azerbaycan bayrağını Karabağ’da dalgalandırmayı başarmıştı. Daha sonra bölgenin kalkınması için yatırımlarını hızlandıran Azerbaycan’a terör saldırıları ile çelme takmaya çalışan Ermenistan son olarak bölgede sözde cumhurbaşkanlığı seçimi yaparak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tehdit etti. Laçin bölgesinde 6 Azerbaycan vatandaşının mayına basarak şehit olmasının ardından Azerbaycan ordusu tarafından bölgede askeri harekat başlatıldı. Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker operasyonun uluslararası hukuka göre anti-terörist bir harekât oluğunu vurguladı.

Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker; “Biliyorsunuz zaten onlar geçen hafta Ermenistan Karabağ’da Artsah diye onlar sözde bir devlet kurdular. Hiç kimsenin tanımadığı; orada bir seçim yaptılar. Ermenistan’ın çok güvendiği Fransa, Avrupa Birliği, Amerika bile tanımadı bu seçimi. Karabağ sorunu 1990 öncesi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağılmadan önceki bir sorun. 15 devlet SSCB’nin içindeyken Azerbaycan Sosyalist Devleti’nde iki tane özerk cumhuriyet vardı. Biri Nahçıvan, biri Karabağ. İkisi de Azerbaycan’a bağlı ama içişlerinde bağımsız dışişlerinde bağımlı. SSCB dağıldıktan sonra bu statü aynen devam etti. 1992 yılında bir komplo kurdular Azerbaycan’a Ermenistan, İran, hala bugün en büyük müttefiki Ermenistan’ın, Rusya Azerbaycan’a bir saldırdılar. Azerbaycan’ın dörtte bir toprağını da işgal ettiler. Buradaki amaç Azerbaycan’dan Karabağ’ı kopartmak. Azerbaycan bunu kabul etmedi. Yaklaşık 30 sene mücadelesini verdi. Toprağının dörtte biri Ermeni işgaline kaldı. Fakat Azerbaycan hiç geri adım atmadı. “ dedi.

“2020’de Ermeniler Yine Kaşındı”

Açıklamasının devamında Ermenistan’ın sivillere vicdansızca ve uluslararası hukuka ayrı şekilde yaptığı saldırıların ardından Azerbaycan’ın Karabağ’ı almak için harekete geçtiğini ve başarılı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker şu ifadelere yer verdi;

“En son 2020’de Ermeniler yine kaşındılar. Azerbaycan bu sefer güçlüydü. Türkiye yanındaydı. Pakistan’ında İsrail’inde desteği vardı. Zaten petrol geliri, zaten ordusu çok muazzamdı. Ermenistan da açından ölüyordu. Nüfusu yarı yarıya azalmıştı. Dört milyondan iki buçuk milyona düşmüştü. Azerbaycan 44 günlük savaşta yendi. 10 Kasım 2020’de de barış yapıldı. Bütün işgal edilen topraklarını kurtardı. Yalnız bu Karabağ’ın başkenti Han Kenti var. Onlar sözde Artsah diyorlar. Oraya giriyordu Türk askerleri. 3 km kalmıştı. Rusya dedi ki durun.

“Azerbaycan Anti-Terör Hareketi Başlattı”

Şimdi ne yapıyor bu uyduruk sözde Artsah devleti. Laçin koridorunun çevresindeki yerlere mayınlar döşüyorlar. Ondan sonra oraya giden yollara Azerbaycan karayolları yapıyor, insani yardım için falan. Oradaki mayına çarptı iki kişi şehit oldu. Onları kurtarmaya giden dört polisin aracı havaya uçtu. Onlarda şehit oldu. Azerbaycan ne başlattı? Anti-terör hareketi. Bunun savaştan farkı nedir? Savaşta iki egemen devlet ya da birden çok egemen devlet savaşır. Şimdi bu Karabağ Azerbaycan’ın bir parçası uluslararası ve birçok hukuka göre. Oradaki teröristler ne yapıyorlar. Mayın döşüyorlar. Amerika’da da Almanya’da Rusya’da kim olsa kendi teröristine karşı anti-terör harekâtı yapmaya güvenlik kuvvetlerini kullanma hakkına sahiptir ve kullanıyor bitti. Orada başlayan şey budur.

“Ermenistan Bunun Bedelini Öder”

Operasyona Rusya cevaz verdi. Ben karışmayacağım dedi. Şuan güzel bir haber geldi ajanslardan. Bugün ki operasyona da karışmayacağım dedi. Çünkü geçen hafta o seçimi yaptı. Artı geçen hafta Ermenistan’da çok büyük bir hata yaptı. Amerika ile askeri tatbikat yaptı. Bu hem Rusya’yı çok kızdırdı hem İran’ı çok kızdırdı. Kaldı ki İran Ermenistan’ın ezeli ebedi müttefiki.

“Şuan Güçlü Bir Taraftayız”

Şuanda çok güçlü taraftayız. Hem kardeş Azerbaycan’ımız hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Ermenistan yola geldi, geldi. Gelmedi bunun bedelini öder. Nasıl üç sene önce kaşındı, bütün işgal ettiği toprakları kaybetti. Karabağ’ın tamamına da giriyorduk. Orada Rusya durdurdu. Bugün Rusya’nın açıklaması var. Diyor ki; “Azerbaycan’ın saldırısına engel olmayacağız.” Ne demektir bu;  o zaman bırakın Karabağ’ı Erivan’a kadar gireceğiz. Bu işi bitireceğiz inşallah.

“Harekât Yasal ve Meşru Bir Harekettir”

Bölgesel şeyler olabilir. Bölgede küçük bir Gürcistan var. Tamamen bizim tarafımızda. Güçlü bir Türkiye var. Güçlü bir Azerbaycan var. Çok güçlü bir Rusya var. Şuanda tarafsız ama Türkiye ve Azerbaycan’dan lehine tarafsız. İran var tarafsız ama o Ermenistan lehine tarafsız. Amerika var, Ermenistan tarafında. Avrupa Birliği var Ermenistan tarafında ama onların herhangi bir askeri gücü yok. Bölgede olamazda. Onlar gelene kadar biz inşallah Erivan’a girmiş oluruz. Olay budur. Olay uluslararası hukuka göre bir savaş falan değildir. Bir devletin kendi içindeki teröristlere karşı yaptığı anti-terör harekettir. Uluslararası hukuka göre, Birleşmiş Milletler Antlaşmasına göre. Yasal ve meşru bir harekettir. “ dedi.