fbpx
Tıp Fakültesi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

AKADEMİK

FAKÜLTELER
TIP FAKÜLTESİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, eski terimlerle jinekolojik hastalıklar (kadınlık üreme organlarının hastalıkları ile tümörleri) ve obstetrik (doğum) bilgi ve becerilerinin edinildiği tıp bilim dalıdır. Tıp eğitiminin 4. döneminde 8 hafta süreli Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümündeki en önemli stajlar arasında yer alır. Eğitim konuları gebelik süreci, doğum süreci ve sonrası ile ilgili sorunlar, yardımcı üreme teknikleri ve kadınlık organlarının tümörleri ve kanserleridir. Ayrıca kadın sağlığı konusunda koruyucu hekimlik uygulamaları da eğitimde yer almaktadır.

 

Jinekoloji olarak da bilinen kadın hastalıklarında kadın üreme organları olan yumurtalık (over), rahim/uterus (serviks ve korpus/endometrium), fallop tüpleri, genital bölge (vajina ve vulva) ve bunlarla ilişkili mesane sorunları tedavi edilir. Kadınlarda en çok adet düzensizlikleri, vajinal akıntılar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyomlar, rahim veya rahim ağzı kanserleri, kısırlık (infertilite), pelvik ağrılar, cinsel fonksiyon bozuklukları, idrar kaçırma gibi sorunlar görülmektedir. Bununla birlikte çocuk sahibi olmak isteyen hastalara uygulanan aşılama ve tüp bebek (in-vitro fertilizasyon) uygulamaları, doğum kontrolü, cinsellik ve menopoz sorunları da kadın hastalıkları bölümünü ilgilendirir.

 

Obstetrik olarak da adlandırılan gebelik ve doğum, gebelik tespiti ile başlar, gebelik haftası hesaplama, gebelik sorunları, riskli gebelik tespiti ve takibi, gebelik beslenmesi ve doğuma hazırlık süreçlerini içerir. Normal doğumun güvenli olarak yapılması esastır. Hamilelik döneminde ortaya çıkan komplikasyonlar, anne adayında kronik hastalık varlığı, bebekte gelişme geriliği ve çeşitli anomaliler, erken doğum riski, çoğul gebelik, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi durumlarda perinatoloji tedavileri uygulanır. Yüksek riskli gebeliklerde tanımlanmış kriterlere bağlı olarak sezaryen operasyonu endikasyonu da konulabilir.

 

Jinekolog tarafından uygulanacak işlem ve tetkikler; kişinin hastalık öyküsü, muayene bulguları ve şüphe duyulan hastalıklara bağlı olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Kadın hastalıkları ve doğum branşında uygulanan işlemler ve ameliyatlar şunları içerir: Ultrasonografik incelemeler, hormonal bozukluklar için kan testleri, menopozda kemik yoğunluğu ölçümü, jinekolojik muayeneler, jinekolojik tümörler (ör: miyom) ve kanserler, mammografi, kanser taramaları (PAP smear/sürüntü testi ve HPV DNA testi), histeroskopi ve probe (tanı ve tedavi amaçlı) küretaj, jinekolojik organlara yönelik laparoskopik ve robotik cerrahi girişimler.

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları



İstanbul Arel Üniversitesi

Duyurular, Haberler, Etkinlikler

Arel Duyurular


 

 

Arel Etkinlikler


 

 

Basında Arel


 

 

Arel Haberler