Plastik, Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı

TIP FAKÜLTESİ

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, doğumsal veya sonradan edinilmiş anomalilerin (şekil ve fonksiyon bozukluklarının) giderilmesinde ve vücut imajının düzeltilmesi için cerrahi yöntemlerin kullanıldığı bilim alanıdır. Plastik terimi antik grek dilinde plasticos sözcüğünden gelir ve şekillendirmek, bir kalıba uydurmak anlamını taşır. Rekonstrüksiyon ise antik latin didli kökenli bir sözcüktür ve yeniden yapmak demektir. Estetik (veya kozmetik) cerrahi ise plastik cerrahi içinde bir yan daldır ve vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlere verilen addır.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin ilgi alanları arasında; doğumsal anomaliler (dudak damak yarıkları, kafa ve yüz anomalileri, kulak anomalileri vb), yüz ve vücut travma veya kaza sonucu görülen defektler, deri ve yumuşak doku tümörleri, yanıklar ve radyasyon hasarları, genital organ anomalileri (ör: inmemiş testisler), periferik sinir yaralanmaları/sıkışmaları, akut ve kronik cilt yaraları, el kazaları/anomalileri ve hastalıkları, tüm estetik girişimler (göz, burun, meme, karın vb.) ve lazer cerrahisi uygulamaları bulunmaktadır.

Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı ile El Cerrahisi (Mikrocerrahi) Bilim Dalı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalının yan dallarıdır.

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları