Adli Tıp Anabilim Dalı

TIP FAKÜLTESİ

Adli Tıp Ana Bilim Dalı, hukuki konuların bir başka deyişle mahkemeye intikal eden suçların (darp, yaralama, tecavüz vb) ve ölüm söz konusu ise ölüme yol açan tıbbi nedenlerin araştırılmasında tıbbi yöntemlerin (ör. otopsi ile kan ve organ numunelerini alınarak laboratuvarda tetkikleri, DNA analizleri vb) uygulanarak, yargıcın doğru karar vermesini temin edecek tıbbi bilginin en son teknoloji eşliğinde kullanıldığı uzmanlaşmış bir tıp bilim dalıdır. Hukuki ihtilaf, yaralanma ya da ölümle sonuçlanan ve savcılık tarafından açılan adli soruşturmalarda, olayların tıbbi yönlerini aydınlatmak; kurban, şüpheli ve olaydan etkilenen diğer üçüncü şahısların tıbbi durumunu belgelemek ve bu kapsamdaki haklarının korunmasını sağlamak için adli tıp hekimlerine gereksinim duyulur. Ceza soruşturması sırasında ceza hukuku ve medeni kanunlara uygun nitelikte kanıtların toplanarak savcılığa sunulması gerekir. Adli tıp hekimleri, adli soruşturma sürecinde bilimsel kanıtları toplar ve analiz ederek hukuka uygun şekilde rapor ederler.

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları