Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı

TIP FAKÜLTESİ

Deri ve Zührevi Hastalıklar (Dermatoloji/Cildiye) Anabilim Dalı, deri ve deri eklerinin (saç, tırnak, ter bezleri) yapısı, işlevleri ve hastalıklarıyla ilgili bilim dalıdır. Venereoloji (cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar), fotodermatoloji, dermatopatoloji, dermatolojik cerrahi, pediatrik dermatoloji, kozmetik dermatoloji gibi alt dalları bulunmaktadır.

Cilt (ve mukozalar) insanın dış dünyadan gelebilecek fiziksel (ör: kaza, yanık ve travmalar) ve biyolojik (ör: bakteri ya da mantar enfeksiyonları) karşı ilk korunma bariyeridir. Melanin pigmenti üreterek cildimize rengini veren ve zararlı güneş ışınlarını engelleyen hücreler, keratin üreterek tırnak ve saç yapımını sağlayan ve cildin tamamını örterek fiziksel etkilere karşı direnç sağlayan hücreler, vücudumuzdaki toksinlerin atılmasında önemli rol oynayan ter ve yağ bazlari cildimizde bulunurlar. Günümüzde cilt ve cilt altındaki dokuların enfeksiyonlara engel olan ve bağışıklık hücrelerinden oluşan biyolojik bir savunma tabakası barındırdığı anlaşılmıştır.

Ayrıca en sık görülen kanserlerin başında (genelde güneşten gelen ultraviyole radyasyonlarının neden olduğu) cilt kanserleri gelmektedir. Cilt tümörlerinde erken tanı ve tedaviyle yüksek oranda kür elde edilebilse de, malign melanoma bunların arasında en hızlı ve fatal seyreden malignitedir. Ayrıca iyi huylu cilt tümörleri de kanamaya, görünüm bozukluğuna, işlevsel kayıplara neden olarak tedavi gerektirebilmektedir.

Tedavi modaliteleri arasında lazer ışınlarının da bulunduğu kozmetik girişimlerin (ör: botoks enjeksiyonları, elektrokoter, kriyoterapi), dermatoloji hekimleri dışında bu konuda uzmanlaşmamış sağlık personeli tarafından uygulanmaması gerekir.

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları