Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den Öğrencilere Ders Niteliğinde Tavsiyeler

19.10.2023

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle Üniversitemiz Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Programı ile ArelPRO’nun ortaklaşa düzenlediği “Kariyer Gelişimi ve Rekabetçi Ekonomide Başarı” konulu söyleşiye katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’nin öğrencilerimize önemli tavsiyelerde bulunduğu söyleşi Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Samimi bir ortamda gerçekleşen söyleşiye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Bahtışen Kavak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Demirkaya, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez günümüz dünyasında her anlamda rekabet içinde olduğumuzu vurgulayarak etkinliğin gerçeklemesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Ercan Gegez; “Rekabet hayatımızın her alanında var. Daha doğarken rekabetle doğuyoruz. Tüm hayatımız boyunca farkında olsak da olmasak da rekabet bizimle beraber oluyor. Rekabeti kimsenin zarar görmeyeceği şekilde regüle etme işi de oldukça önem kazanmaya başlıyor. Bu alanda Türkiye’de göreceli olarak genç sayılan ama iş açısından hakikaten önemli imzalar atmış Rekabet Kurumu oldukça etkili bir aktör. Ben Rekabet Kurumu Başkanımızı Üniversitemizde ağırlamaktan çok mutlu oldum.” dedi.

“Türkiye Rekabet Kurumu’nun Misyonu Piyasayı ve Tüketiciyi Kormak”

Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Pelin Çavuş moderatörlüğünde öğrencilere önemli bilgiler veren Türkeye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle öncelikle Rekabet Kurumu’nun tarihinden ve misyonundan bahsetti.

Birol Küle; “Mal ve hizmet piyasalarında yarışılınabilir adil piyasayı bozucu hareketlerden uzak tekelleşmenin karşısında ve hakim durumun kötüye kullanımı ile mücadele eden ortak karar, ortak pazar ve ortak anlaşmalara karşı piyasayı, aktörleri ve özellikle de tüketiciyi koruyan bir misyonu var Rekabet Kurumu’nun. “

“Son Dört Yılda Rekor Seviyede Ceza Kestik”

Özellikle pandemiden sonra iki sektörde daha çok işlem yaptıklarını ifade eden Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle özellikle hızlı tüketim malları ve dijital sektörle ilgili önemli yaptırımlar uyguladıklarını vurguladı.

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle; İki sektör pandemiden bu yana ön plana çıkıyor. Birincisi dijital, ikincisi hızlı tüketim malları. Maalesef pandemi ile birlikte tedarik zincirinin kırılmasıyla çok ciddi sorunlar ortaya çıktı. Bizim şuanda dosya sayısı olarak en fazla dosyamız hızlı tüketim mallarındadır ve özellikle de gıdada. Takip ediyor musunuz bilmiyorum ama biz son dört yılda ihlallere yönelik nihai kararlarımızda 10 milyar 600 milyon lira para cezası kestik. 25 yıllık tarihimizde kestiğimiz ceza ise 13 milyar TL’dir. Dolayısıyla 13 Miyar TL’nin 10 Milyar 400 Milyonunu son dört yılda kestik. Pandemiden bu yana yani 2019 yılından bu yana piyasada çok ciddi aksaklıklar görüyoruz. Bu aksaklıkların karşısında çok ciddi bir mücadele veriyoruz ve çok kararlı duruyoruz.

İkincisi dijital. Bu dijital dönüşüm sanayi devriminden çok daha ciddi bir etki bırakıyor. Biz bununla çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Çalışmalarımız hem mevzuat tarafında yasa yapıcı olarak devam ediyor. He de çok ciddi soruşturmalarımız var. Mesela bu alışveriş sitelerinde sizin önünüze sizin kişisel verilerinizi kullanarak yapılan algoritmalarla bazı ürünleri sadece size özel ön plana çıkardıklarını biliyor muydunuz? Biz yapmış olduğumuz soruşturmada bunları tespit ettik. Algoritma ile oynanıyor. Sizin beğenileriniz, tercihleriniz, gelir durumunuz biliniyor. Buna uygun buna yönelik size ürünler sunuluyor. Dolayısı ile sizin kişisel verileriniz size karşı kullanılıyor. Bunun yanı sıra getirdiği imkânlarda var. Hayatımızı kolaylaştırıyor. Seçeneklerimizi artırıyor. Ama bir anlamda kişisel verilerimizi öyle bir kullanıyor ki bu sefer biz onun bir anlamda esiri haline geliyoruz. Burada bir bıçak sırtı denge var ve bunun üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki şubat ya da mart aylarında bu dijital mecrada her anlamda bütün dijital alanda kullandığınız bu uygulamaları, platformları düzenleyecek ve size güvenli kullanım şartları sağlayacak mevzuatı hazırladık. Şubat mart gibi bunu yasalaştıracağız mecliste.

Genç arkadaşlara tavsiyem; bence sıkı sıkıya çalışmak lazım. Şunu da eklemek isterim. Mutlaka iddialı olun. Dünyayı tanıyın. Başarısız olmaktan da asla korkmayın. Risk almadan hiçbir şeyi başaramazsınız. İşin başı risk. “ şeklide konuştu.

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’nin keyifli söyleşisinin ardından kendisine Üniversitemiz Rektörü Prof. Ercan Gegez ve Üniversitemiz MYO Müdürü Prof. Dr. Bahtışen Kavak tarafından çiçek ve plaket takdim edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.