Üniversitemiz Bir İlke Daha İmza Atıyor

07.03.2024

İstanbul Arel Üniversitesi, üniversite sanayi iş birliğinde dünya da bir ilki gerçekleştirecek.

Mutlusan A.Ş ile Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında gerçekleştirilen proje, akıllı ev teknolojilerinde çığır açan bir adımı temsil ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki akıllı ev sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kablosuz taşıma teknolojilerine alternatif olarak geliştirilen Connectivity Standarts Alliance tarafından standartlaştırılan MATTER protokolü, operatör ücretleri gibi sınırlamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Projede yer alan küresel altyapı sağlayıcıları arasında Google, Apple, Amazon, Samsung Smart Things, Huawei ve Tuya gibi dev isimler bulunmakta, MATTER protokolü dünya MCU pazarının büyük bir kısmını elinde bulunduran çeşitli “chip” ve çekirdek üreticileri tarafından desteklenmektedir.

Geliştirilecek olan MATTER protokolüne uyumlu kablosuz anahtarlar, prizler ve sensörler, ülkemizde bu alanda ilk kez tanıtılacak ürünler olacak. Bu ürünler, sıva altı priz ve nötrsüz anahtar konusunda dünyada bir ilki gerçekleştirerek dikkat çekecek. Hareket algılama özelliğine ek olarak varlık algılama, takibi ve anomali tespit yetenekleriyle donatılan ürünler, benzeri olmayan özellikleriyle öne çıkacak.

İstanbul Arel Üniversitesi ile Mutlusan A.Ş ortaklığında gerçekleştirilen bu proje, ülkemizin bu sektördeki ilk üreticisi olma özelliği taşıyor. Küresel uyumluluk sayesinde ürünlerin ihracat potansiyeli büyük ölçüde artacak ve ülkemizi uluslararası alanda rekabet avantajı elde ederek öncü bir konuma taşıyacaktır.