Üniversitemiz Gerçekleşen Deprem ve Yangın Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

08.11.2023

Üniversitemizde deprem, yangın ve yaralı kurtarma tatbikatı yapıldı.

İstanbul Arel Üniversitesi İdari Destek ve Teknik Hizmetler Ofisi ile Küçükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri koordinesinde gerçekleşen tatbikat Üniversitemiz Tepekent Kemal Gözükara Yerkeşkesi Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısı ile başladı.

Öğrencilerin yoğun katılım sağladığı toplantıda Üniversitemiz İş Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Uzmanı Mustafa Öztürk’ün deprem ve yangın anında Üniversitemizde alınması gereken önlemlerle ilgili bilgiler verdi. Bununla beraber afet anında Üniversitemizin toplanma alanları ile ilgili bilgiler veren Mustafa Öztürk öğrencilere deprem ülkesi olduğumuzu ve deprem gerçeği ile yaşamamız gerektiğini hatırlattı.

Deprem ve Yangın Tehlikesine Karşı Öğrencilerimiz Bilgilendirildi

Küçükçekmece Kurtarma Ekipleri ise deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Deprem anında çök kapan tutun yöntemi ile oluşturulan hayat üçgeninin hayati önem taşıdığını vurgulayan ekipler evlerdeki mobilya ve elektronik eşyaların deprem riskine göre monte edilmesi gerektiğini ifade etti. Bununla beraber deprem çantası ile ilgili bilgiler veren ekipler deprem çantasının deprem anı için değil depremden sonraki 72 saat için hazırlanması gerektiğini vurguladı. Maraş Depremleri’nin ardından bir deprem ülkesi olduğumuzu unutmamamız gerektiğini vurgulayan Küçükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri deprem konusunda öğrencilerin ailelerini bilinçlendirmesini istedi.

Ayrıca yangın anında alınması gereken önlemlerle ilgili bilgiler veren ekipler yangın tüpünün kullanım şekli hakkında öğrencileri bilinçlendirdi. Yangının söndürme çalışmalarında rüzgârı arkamıza alarak bize en yakın mesafeden söndürme işlemine girmemiz gerektiğini belirten ekipler eğer yangın söndürelemeyecek kadar şiddetli ise hayati tehlikeye girmeden itfaiye ekiplerine haber verilmesi gerektiğini vurguladı.

Üniversitemizde Nefes Kesen Deprem ve Yaralı Kurtarma Tatbikatı

Üniversitemiz AFAD, Savunma Sanayi ve Kızılay Kulübü’nün de katkı sağlığı tatbikat toplantısı deprem tatbikatının gerçekleştirilmesi ile devam etti. Öğrencilerin bilmediği saatte sirenlerin çalınması ile depreme yakalanan öğrenciler çök kapan tutun eyleminin ardından toplanma alanlarına koştu. Daha sonra Arama Kurtarma Köpeği sayesinde afetzede bulan ekipler yaralı hastayı ilk yardım uygulamasının ardından güvenli bölgeye tahliye etti.

Yangın Söndürme Tatbikatı Nefes Kesti

Yaralı kurtarma tatbikatının başarı ile sonuçlandıran ekipler yangın söndürme tatbikatına geçti. Ekipler burada yangın söndürme konusunda Üniversitemiz personel ve öğrencilerini yeniden bilgilendirdi. Bilgilendirme çalışmalarının ardından gönüllüler yangın tüpü ile söndürme faaliyetini gerçekleştirdi.

Küçükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri’nin kurtarma sırasında kullanılan teknolojik ekipmanlarını tanıttığı standında yer aldığı program güvenlik önlemlerinin tamamlanmasının ardından sona erdi.