Üniversitemizde Geliştirilen Hijyenik Mikrobiyata Sprey Birçok Hastalığa Engel Oluyor

01.09.2023

İstanbul Arel Üniversitesi Laboratuvarlarında Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan tarafından geliştirilen çok amaçlı hijyenik mikrobiyata spreyi yüzeylerde ve cilde temas eden ürünlerde bakteri üretiminin önüne geçerek birçok hastalığa engel oluyor.

Özellikle korona virüs salgınının ardından vatandaşlar hijyen kurallarına dikkat ederek hastalıktan kendilerini korumaya çalışıyor. Bu nedenle alkol bazlı dezenfektan ve kolonya kullanan vatandaşlar zaman zaman alerjik tepkimelerle ya da koku hassasiyeti olan vatandaşların tepkileri ile karşılaşabiliyor. Ayrıca yapılan deneyler sonucunda alkol bazlı ürünlerin bakteri üretimini engelleme konusunda fayda sağlamadığı ifade ediliyor. İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan yaptığı çalışmalar sonucunda kolonya ve alkol bazlı dezenfeksiyon ürünlerinden daha etkili bir ürün geliştirerek patent almayı başardı.

İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık – Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan üniversitenin laboratuvarlarında çok amaçlı hijyenik mikrobiyata spreyi geliştirdi. Cilde temas eden her üründe kullanılabilen çevre dostu hijyen solüsyonu alkolsüz içeriği ile yüzey ve ürünlerin daha çok sterilize olmasını sağlıyor.

“Tamamen Sterilize Etmek Amacıyla Kullanılıyor”

Ürünleri geliştirirken maksimum fayda sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan çok amaçlı hijyenik mikrobiyata spreyinin sterilize etmek amacıyla kullanıldığını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan; “Hijyenik mikrobiyata spreyi’’nin tamamen sterilize etmek amacıyla kullanılıyor. Kapı kolları, kullandığınız yüzeyler, alet edevat gibi her türlü yüzeyde kullanılabilir. Bunun haricinde kişiler örnek veriyorum; kontaminasyon olmaması için kullandıkları her türlü medikal ürün üzerine sıkarak kullanabilirler. Yani vücuda temas eden her türlü şeye sıkılarak onların dezenfekte edilmesi sağlanabilir. Mesela araba direksiyonlarında bile temizlik amacıyla kullanılabilir. Yere çocuğun oyuncağı düştü, üzerine sıkılabilir. “ şeklinde konuştu.

“İnsan Cildine Toksik Etkisi Yok”

Hijyenik Mikrobiyata Spreyinin insan cildine her hangi bir etkisinin olmadığını bildiren Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan alkol türevli ürünlere göre daha çok dezenfeksiyon sağladığını vurguladı.

Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan; “Bu kolonyadan daha iyi dezenfeksiyon sağlıyor. Onu net olarak söyleyebilirim. Çünkü biz yaptığımız denemelerde alkol türevleriyle yaptığımız dezenfeksiyonlarla bunları kıyasladığımızda onda mesela bakteriyel üremeler olabiliyor, ama hijyenik mikrobiyata spreyi ile yüzeyi temizlediğimiz zaman bakteriyel üremeler olmuyor. Alkol birde uçucu bir kimyasal olduğu için bir süre sonra uçup kokusu kalabiliyor. Hijyenik mikrobiyata spreyi kokusuz bir sıvı. Kokusuz olduğu için kokusundan rahatsız olacak insanlara böyle bir dezavantaj sağlamıyor. Bunun haricinde ürünün içerisinde bulunan şeyler olabildiğince minimal düzeyde madde yer alıyor. İnsan cildine bile toksik etkisi yok. Bu nedenle rahatlıkla kullanılabilir. Alkol belli bir dozun üzerinde çıktığı zaman başka yan etkiler yaratabilir ama hijyenik mikrobiyata spreyinde öyle bir yan etki görülmez. “ dedi.

Çok amaçlı hijyenik mikrobiyata spreyi üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda mikrodalga fırında sterilize edilen her türlü materyalin sterilizasyonunda kullanılabileceğini ve manikür, pedikür, saç nakli, piercing, aletli spor ürünleri ve estetik operasyonlarda kullanılan metal aparatların, cilde temas eden ve kişiler arası kullanım gerektiren tüm yüzeylerin sterilize edilmelerinde kullanılabileceğini sözlerine ekleyen Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan, hijyen solüsyonunu erkeklerinde kullanması gerektiğini belirtti.