Üniversitemizde Söylem Üzerine Söylem Sergisi

20.12.2023

Üniversitemizde Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Dilek Çulha’nın eserlerinin yer aldığı “Söylem Üstüne Söylem” konulu sergi İstanbul Arel Üniversitesi Sanat Galerisi’nde yapılan açılış töreni ile başladı.

Söylemler ve duyma organlarımızla ilgili ilginç eserlerin yer aldığı serginin açılış törenine Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Biber, Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kenan Duman, Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Çulha, Üniversitemiz Görsel İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Begüm Aylin Önder, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sergide yer alan eserlerin yaklaşık üç buçuk yıllık emeğin sonucunda titizlikle hazırlandığını ifade eden İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Begüm Aylin Önder, bu anlamlı eserleri Üniversitemizle buluşturduğu için Doç. Dr. Dilek Çulha’ya teşekkür etti.

“Söylemler Bizi Şekillendiriyor”

Sergideki eserler hakkında katılımcılara bilgiler veren Yalova Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çulha söylemlerin bireyleri şekillendirdiğini ifade ederek bir farkındalık oluşturmak istediğini belirtti.

Doç. Dr. Dilek Çulha; “İçinde yüzyıllardır yaşadığımız dünyayı biraz senaryolaştırarak sizlere sunmak istedim. Adem ile Havva’dan bu yana görmüyoruz, duymuyoruz, bilmiyoruz. Kabul ediyoruz. Kabul ettiklerimizi çığlıklara döküyoruz. Ama biz kavramsalız. Bizde bir toplumun bir parçasıyız. O yüzden söylemler bizi şekillendiriyor. Bu şekillendiğimiz söylemler bazen kötü sonu olabilir, bizi bir çerçeveye sokabilir. Ama içimizde oradan çıkmak gibi bir istek var. Bu hikaye her zaman bir kulaktan girip bir kulaktan çıkmaya da devam ediyor. Aslında amacım; bu hikâyenin farkındalığını sağlamak. Biz birey olarak varız. Kendi söylemimizi yaratabiliriz. Metinler, felsefe, din hepsi toplum var olduğu için oldular. Kulaklar bizim en yardımcı elemanlarımız. Çünkü biz duyuyoruz, görüyoruz, söylüyoruz, dinliyoruz ve konuşuyoruz.” dedi.

“Sosyal Bilimlerle Dünyayı Anlamlandırırsınız”

Sosyal bilimler ve sanat sayesinde dünyayı anlamlandırdığımızı belirten Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Biber sanatın yaşamımız açısından vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ayhan Biber; “Öncelikle Doç. Dr.Dilek Çulha hocamıza teşekkür ediyorum. Bizleri böyle güzel bir etkinlikte bir araya getirdi. Şunu söylemek istiyorum; sosyal bilimlerle fen bilimleri arasında hep böyle uzun süredir süregelen bir tartışma vardır. Yeri nedir, önemi nedir, hangisi daha değerlidir? Bu tartışmalar hep sürer gider. Sosyal bilimler ve fen bilimlerinin metodolojik açıdan bir farkı yoktur aslında. Fark ontolojiktir. Varlık nedenleri ile ilgilidir. Fen bilimleri ile dünyayı anlarsınız, sosyal bilimlerle de dünyayı anlamlandırırsınız. Bu nedenle bu tip çalışmaların yazıların, sanatsal faaliyetlerin değeri yaşamımız açısından vazgeçilmezdir. “ şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Doç.Dr. Dilek Çulha’ya teşekkür belgesinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi sergi açılışı gerçekleşti. Birbirinden anlamlı eserlerin olduğu sergi 27 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.