Üniversitemizden Kadınlara Mesaj; “Hayallerinizin Peşinden Gidin”

08.03.2024

Üniversitemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle “Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Çalışanların Deneyimleri” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Enver Duran, Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafi Jandarma Subayı Özlem Özdemir, İETT Şoförü Sevda Demirel ve Melek Şişman, üniversitemiz akademik ve idari personeli öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Selma Şekercioğlu Bozacıoğlu’nun yapmış olduğu panelde erkek egemen mesleklerde görev yapan kadınlar mesleki deneyimlerini paylaştı. Zaman zaman duygusal konuşmalarında yer aldığı panelde özellikle İETT şoförü Sevda Demirel’in erkek yolcuyla yaşadığı vites değiştirme diyaloğu tebessüm ettirdi.

Demirel, erkek bir yolcunun kendisini tebrik ederek vites geçişlerinde geç kaldığını söylediğini anlattı. Sevda Demirel, yolcuya; “Araç otomatik vites, yalnız.” dediğini söyleyerek salondakileri güldürmeyi başardı.

“Başarı Cinsiyetin Tekelinde Değil”

Etkinlikte konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez kadın cinayetlerine dikkat çekerek kadına karşı her türlü şiddetle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Başarının cinsiyetin tekelinde olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Ercan Gegez konuşmasının devamında;” Sadece kadın cinayetlerini ne boyutlarda olduğunu görüyoruz. Bizi çok üzüyor. Hakikaten bu tür olumsuz durumların kadına karşı her türlü şiddetin ve olumsuz durumu ortadan kalkması gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda herkesin bu konuda gereken mücadeleyi göstermesi ve buna kendi çevresiyle başlaması gerektiğine inanıyorum. Bir ülke kadınlarıyla beraber kadınlarının desteğiyle ayakta duruyor. Size dünyada her meslekten birçok başarılı kadın örneği sıralayabilirim. Başarı cinsiyetin tekelinde değil. Dolayısıyla herkesin kadınlara gereken sevgi ve saygıyı göstermesi gerektiğini inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“Hayallerinizin Peşinden Koşun”

Prof. Dr. Ercan Gegez’in ardından Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Selma Şekercioğlu Bozacıoğlu’nun soruları ile mesleki deneyimlerini anlatan; Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafi Jandarma Subayı Özlem Özdemir mülakat aşamasından itibaren asker olmanın zorlu bir süreçten geçtiğini ifade etti. Özellikle eğitim sırasında askeri ekipmanları taşırken zorlandığını ifade eden Özdemir zaman zaman ekip arkadaşlarının kendisine destek olduğunu belirtti. Mesleğe atıldıktan sonra meslektaşları ve acemi askerlerin kendisine karşı tutumlarının farklı olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Mustafi Jandarma Subayı Özlem Özdemir zamanla bu sorunu aştığını ve hayallerinin peşinden gittiği için mutlu olduğunu vurguladı.

Mesleki hayatına İETT şoförü olarak devam eden Sevda Demirel ve Melek Şişman ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kadın şoför alım ilanını duyduktan sonra heyecanlandıklarını ifade etti. Kendilerini İETT otobüslerini kullanırken hayal ettiklerini belirten Demirel ve Şişman vatandaşların ilginç tepkileri ile karşılaştıklarını ifade etti. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın araçtan inerken kendilerine dua ettiğini ve hediyeler verdiğini belirten panelistler bu durumdan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Özellikle kadınların hayallerini takip etmesi gerektiğine vurgu yapılan panel Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez’in panelistlere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.