Meslek Yüksekokulu

Dr. Öğr. Üyesi Serkan DORA
Öğr. Gör. Elif İDACITÜRK
Öğr. Gör. Aykut AYKANAT

İletişim çağı olarak anılan yirminci yüzyıl, bu yakıştırmayı elbette radyo ve televizyona borçlu. Radyo ve televizyon çağımızın en ilgi gören, en ucuz, en çeşitli, en renkli, en komik, en bilgiç, en sinir bozucu ve daha pek çok enleri içinde barındıran iletişim araçları. Türkiye’de salonların baş köşelerine radyo 1927’nin Nisan ayında, televizyon ise 31 ocak 1968’de resmen yerleşti ve o günden beri adeta ailenin bir ferdi gibidir. Radyo-televizyon bu kadar popüler olunca işin perde arkası da hem merak ediliyor, hem de bu işi yapmak isteyenlerin heveslisi çok oluyor. Son on yıldır iletişim fakülteleri ve meslek yüksekokullarının radyo-televizyon bölümleri en çok tercih edilenler sıralamasında yerini sağlama almış durumda. Özel televizyonların ve dijital platformların kıyasıya rekabeti, tematik kanalların revaçta olması televizyonculuğa heves edenlere yeni istihdam kapılarını da aralıyor. Hal böyle olunca mesleğin kuramsal birikimlerinin yanı sıra, işin mutfağının uygulama alanları da öne çıkıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte analog sistemle başlayan yayıncılık, yerini dijital yayıncılığa bırakmaya başladı. Eğitim kurumları da bu anlayışla var olan uygulama paketlerini, şimdi bu yeni teknolojiyle uyumlu kılma durumunda. Gelişen ve değişen teknoloji pek çok sektörde olduğu gibi medya dünyasına da yeni sorunlar ve sorumluluklar getiriyor. Analog sistemden dijital yayıncılığa geçiş, internet yayıncılığı gibi yeni oluşumlar, sektöre eleman yetiştirmede yazılım alanının yanı sıra sayısal yayıncılık konusunda da eğitim verilmesini zorunlu kılıyor. Televizyon ve radyonun temel ekipmanlarındaki bu yapısal değişiklik, bir yandan eleman istihdamına sınırlama getirirken, diğer yandan dikey uzmanlaşmayı da öne çıkarıyor. Ancak, uygulamalı teknik eğitimde yenileşmeye ayak uydurabilen meslek yüksekokullarının radyo televizyon programcılığı bölümü mezunu gençler, aldığı temel kuramsal ve teknik uygulamalı eğitimle sektörde kolaylıkla kendilerine yer edinme olanağına sahip olabilecekler. Ayrıca ÖSYM’nin verdiği hak olan dikey geçiş sınavı ile yine kendi bölümleri de dahil olmak üzere bir çok bölümde lisans tamamlama hakkına da sahipler. Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı öğrencileri; radyo, televizyon ve elektronik ortamda kitle iletişim araçlarını tanıyan ve özelliklerini bilen bireylerlerdir. Program öğrencileri, kuramsal eğitimin yanı sıra uygulamalı olarak meslek hayatında karşılaşabilecekleri durumlarda çözüm üretebilecek nitelikte yetiştirilmektedir.

Öğrencilerimizin Dikey Geçiş Yapabileceği Lisans Programları;

Basın ve Yayın,