Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

TIP FAKÜLTESİ

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır.Çocuk cerrahisi Anabilim Dalı doğumdan erişkin yaşa kadar 0-18 yaş grubu çocuklarla ilgili birçok cerrahi cerrahi işlemleri kapsamaktadır. Çocuk cerrahisi bölümlerinde çocukta doğumdan önce bilinen ve çocukluk döneminde gelişen hastalık ve travmaların cerrahi tedavisi yapılmaktadır. Çocuk cerrahisi bebeklerde doğumsal bozuklukların yanı sıra çocukluk döneminde sonradan edinilmiş hastalıklar ve çeşitli travmaların tanı tedavisi ile ilgilenen bir branştır. Çocukların metabolizmaları, vücut yapıları ve psikolojileri yetişkinlerden tamamen farklıdır. Çocukluk döneminde gerçekleştirilen pediatrik cerrahi uygulamaların tamamen çocukların özelliklerine göre kişiye özel planlanması gerekmektedir. Kalp dışı göğüs cerrahisi, boyun patolojileri, çocuk ürolojisi, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi cerrahisi, çocuk endokrin cerrahisi, çocuk jinekolojisi, tanısal ve girişimsel endoskopik uygulamalar, laparoskopik ve torakoskopik cerrahi girişimler, travma cerrahisi çocuk cerrahisinin başlıca uğraş alanlarını oluşturmaktadır.

Pediatrik cerrahinin alt uzmanlık alanları arasında yenidoğan cerrahisi ve fetal cerrahi bulunmaktadır. Diğer yan dal uzmanlık alanları ise şöyle sıralanabilir: pediatrik kardiyotorasik cerrahi (kalp ve/veya akciğer nakli dahil olmak üzere çocuğun kalbi ve/veya akciğerlerine ameliyat), pediatrik nefrolojik cerrahi (böbrek transplantasyonu dahil olmak üzere çocuğun böbrekleri ve üreterlerinde ameliyat), pediatrik beyin cerrahisi (çocuğun beyninde, merkezi sinir sisteminde, omurilikte ve periferik sinirlerde ameliyat), pediatrik ürolojik cerrahi (çocuğun mesane ve diğer yapılarında ameliyat), pediatrik acil cerrahi, fetüsleri veya embriyo cerrahisi (obstetrik/jinekolojik cerrahi, neonatoloji ve maternal-fetal tıp ile örtüşür), ergen veya genç yetişkin cerrahisi, pediatrik hepatolojik (karaciğer) ve gastrointestinal (mide ve bağırsaklar) cerrahi (çocuklarda karaciğer ve bağırsak nakli dahil), pediatrik ortopedik cerrahi (çocuklarda kas ve kemik cerrahisi), pediatrik plastik ve rekonstrüktif cerrahi (örneğin yanıklar veya ana organları içermeyen yarık damak gibi doğuştan kusurlar) ve pediatrik onkolojik cerrahi (çocukluk kanserlerinin cerrahi girişimleri).

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları