Fen-Edebiyat Fakültesi

Psikoloji

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Misyon

Psikoloji bilimi insan zihnini, düşüncelerini ve davranışlarını, bunların toplumsal etkilerini, kişinin toplumla olan sosyal ilişkisini inceler. İnsanı anlama çabasından yola çıkan psikoloji biliminin bugün klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, sosyal psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, biyopsikoloji, adli psikoloji, kültürlerarası psikoloji, trafik psikolojisi gibi çeşitli uzmanlık dalları bulunmaktadır. Ayrıca farklı yaş gruplarına göre çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlı uzmanlık alanları da oluşmuştur.  İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü, tüm bu uzmanlık alanlarında hizmet verebilecek psikologların yetiştirildiği, temel psikoloji eğitimin verildiği bir programdır. 4 yıllık lisans programı süresince psikoloji alanında kuramlar, yöntemler ve çeşitli uygulamalar hakkında temel bilgilere sahip olan öğrenciler, ilgi alanlarına göre uzmanlık dalları seçmekte ve kariyerlerine seçtikleri uzmanlık dalında devam etmektedir.  Psikoloji Bölümü mezunlarımızın çalıştıkları alanın hassasiyeti düşünüldüğünde, bilimsel bilgi dışında özellikler taşımaları da gerekmektedir. Toplumsal değerleri, sorunları önemseyen ve yakından takip eden, kişisel değerlere saygılı, insanı ve doğayı seven, kendini tanıyan, öz eleştiri yapabilen, karşısındakini doğru analiz etme becerisi kazanmış, sorunu çözmenin dışında bir sorun olma ihtimalini de görebilen, yapıcı, yaratıcı, yenilikçi bireyler olmaları eğitim programımızın hedefleri arasında yer almaktadır. Psikoloji biliminin bilgi birikimi bugünün toplumları için önemlidir. Çevremizdeki toplumsal olguları derinlemesine kavramada; çalışılan işyerinde iş verimliliğini ya da iş güvencesini arttırmada; ruhsal sıkıntıları olan bireylerin değerlendirilmesi ve tedavisinde; reklamcılıkta kullanılabilen eşik altı mesajların etkinliğini araştırmada; sporcuların motivasyonları ve başarıları arttırmada ya da suça meyilli kişilerin değerlendirilme ve rehabilitasyonunda; ağır bir kaza geçirmiş bireyin yitirdiği bilişsel işlevlerin tespitinde psikologlara ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç değişen yaşam koşulları ile gittikçe artmaktadır. Bizler de İstanbul Arel Üniversitesi çatısı altında değerlere ve etiğe uygun, alanında yetkin psikologlar yetiştirerek bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktayız.

Vizyon

Geçmişten günümüze uzanan Psikoloji biliminin tarihsel gelişimi ışığında diğer alanlar ile etkileşim içerisinde kalarak multidisipliner bakış açısı doğrultusunda eğitim veren, etik değerler başta olmak üzere gerek uygulama gerek bilimsel alanda güncelliğini koruyan ve bunu aktaran ve bu sayede topluma katkı sağlayan bir program olmaktır.

Bölüm Hakkında

Fakülte Duyuruları